Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2006 10:04 - 8 март - деня на социалистическата работничка
Автор: ivanko Категория: Политика   
Прочетен: 5992 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 08.03.2006 14:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Забелязах, че има доста хора, най-вече жените, които не са наясно, какъв точно празник е 8март и каква е историята зад него. Те го смятат за  общопризнат, истината е ,че това е празник създаден от социалистическата общност. Целта е да се манипулират по много фин начин масите - да се разделят по полов признак, като се използват чувствата на хората  - още един похват на комунистическата пропаганда машина !

"Родните" медии не смятат за необходимо да дават разяснения,  важното е всички  да бъдат използвани.
Ето каква е историята за този "празник". На някои,  може да им заприлича на лозунг от времето на Студената война ! 
Сами преценете, дали това може да бъде съвременен празник !
.......

image

Това е ден на солидарността на жените от планетата в борбата им за независимост, мир, икономическо, политическо и социално равноправие.

Календарното време е свързано с първата масова проява на жени работнички, състояла се в Ню Йорк на 8 март 1857 г. 
По предложение на Клара Цеткин, направено на Втората международна конференция на жените-социалистки в Копенхаген през 1910 г., се приема: всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.

Участничките във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. в Москва също препоръчват Осми март за Международен ден на жената. Предложението се гради върху станали събития: на 8 март 1917 г. работничките от Петроград излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма; на същата дата през 1890 г. с груба разпра е закрита женска демонстрация в Чикаго.

За пръв път Международният ден на жената се чества през 1911 г. в Германия, Австрия, Швейцария и Дания, а през 1913 г. – във Франция и Русия.

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г.; през 1915 г. е първото публично честване. 

Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г(началото на комунистическия режим в България). Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено щироки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ssstto - ok
08.03.2006 12:08
a kakwo 6te kave za denq na ba6tata w USA.toj den za razdeleniq mevdu polowite w USA li e i plod na kapitalisti4eskata propagandna ma6ina i truimf na kapitalizma w myvki rod?
цитирай
2. ssstto - ok
08.03.2006 12:09
a kakwo 6te kave za denq na ba6tata w USA.toj den za razdeleniq mevdu polowete w USA li e i plod na kapitalisti4eskata propagandna ma6ina i truimf na kapitalizma w myvki rod?
цитирай
3. dinka - Момчета...
08.03.2006 13:36
Признайте си, че не ви стиска! Признайте си, че сте ядосани на жените за това, че всяка година на този тъп 8-ми март трябва да давате куп пари за тъпи букети.
Хайде сега сериозно - ако един мъж е МЪЖ НА МЯСТО - за жената всеки ден е празник. А на 8-ми март всички ние - жените се стараем да изглеждаме малко по-добре от обикновено. Обличаме си "специалните" тоалети. И полагаме наистина много грижи за да изглеждаме добре в очите ви. А вие - седите тука и плюете. Вие не сте мъже. Ако бяхте - щяхте да целунете момичето или жената до вас и изобщо нямаше да пишете глупости.
Хайде сега - кръгом бай-ганьовци!
Марш към първия магазин за цветя и да не съм ви видяла повече тука!
цитирай
4. streetsmart - За деня на бащата
08.03.2006 13:58
Ако не ме лъже споменът, Fathers' Day е ден за почитане паметта на бащите-основатели на нацията (американската). Връзката е горе-долу като с произхода на 8 март, само дето създаването на американската нация още не се отрича така, както комунизма.
цитирай
5. ivanko - !!!
08.03.2006 14:25
Много по важно и истинско е човек да намери ПОНЕ ЕДИН (мъж или жена) когото да обича !

Това е много по важно и много по-истинско !!!

Всичко друго е фалш и лицемерие, създаден да обслужва пролетарията - т.е. бедните духом и материално, които нямат време за любов и истински чувства през останалото време от своето съществуване !
цитирай
6. streetsmart - ден на женската солидарност
08.03.2006 19:38
В края на 19 век той е бил нужен. Тогава жената наистина не е била равноправен гражданин. Въпросът е бил поставен и с много усилия в крайна сметка решен, до голяма степен. Днес обаче феминизмът поражда по-скоро обратен ефект. Мисля се, че 8 март трябва да се отбелязва с благодарност към първите боркини за равенство и техния принос за създаването на едни по-нормални отношения между хората. А има много други поводи, когато да си спомним за близките си жени и мъже. Да се отдава почит на някого само поради пола му сякаш е безсмислено днес.
цитирай
7. анонимен - badnewz
16.03.2006 05:38
Tova ne e viarno ! Tova e internationalen praznik, koito se praznuva i v ciala evropa samo ne mu se otdava tolkova goliamo zna4enie kekto v bg. Tuk v germania (zapadna:))su6to s6testvuva tozi praznik vupreki 4e ne e bila komunisti4eska durjava.
цитирай
8. анонимен - БОЙ ЗА ВСИЧКИ ЖЕНИ
18.07.2008 09:09
ДОЛУ ФЕМИНИЗМА,ДОЛУ ЕМАНЦИПАЦИЯТА,ДОЛУ 8 МАРТ ,КУРВИ МРЪСНИ,ЖЕНИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕБИВАНИ КАТО КУЧЕТА,ЗА ДА СИ ЗНАЯТ КЪДЕ ИМ Е МЯСТОТО.МЪЖЕТЕ ПРЕВЪЗХОЖДАТ ЖЕНИТЕ ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ. ЖЕНИТЕ СА ЖАЛКИ ,ТЪПИ,,ПРОСТИ,ОГРАНИЧЕНИ,ЗА НИЩО НЕ СТАВАТЕ,ЗНАЕТЕ САМО ДА ХАРЧИТЕ ПАРИ,ЖЕНИТЕ СА АБСОЛЮТНО ИЗЛИШНИЯТ И НЕНУЖЕН ПОЛ.
цитирай
9. анонимен - ден на жената?
08.03.2009 10:20
streetsmart, много ми допадна коментара ти! Да, и според мен 8-ми март трябва да е денят, в който се оказва благодарност към жените борци за равноправие. Празникът за времето си е имал голямо значение. Днес обаче, ако жените се замислят какво точно празнуват, може би биха се почувствали малко обидени, а именно: редно ли е жената да бъде уважавана и да се зачитат нуждите и желанията и само ВЕДНЪЖ в годината?! мммм...НЕ, би трябвало да е правилният отговор! Разбира се, че не е възможно всеки ден живота да е цветя и рози, но уважението и любовта трябва да са си налице ежедневно, и този процес трябва да е двустранен, за да бъдем всички щастливи. А, иначе всеки повод да се напием, за нас българите особено е добре дошъл.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене