Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2012 14:35 - Преживяванията на един доброволец, гасил пожара на Витоша
Автор: ivanko Категория: Политика   
Прочетен: 16539 Коментари: 19 Гласове:
36

Последна промяна: 03.07.2012 14:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Крум Фильовски


Нека Ви кажа,какво всъщност се случи вчера (2 Юли) на Витоша, през моите очи и уши,

Вие си направете изводите сами...

към 6:00 вече доброволци нямаше /за записване/ и започнахме да чакаме, какво, и кой, и защо ? не е ясно, а и никой не знаеше...

към 7:30 ни натовариха в рейс и ни казаха, че ще идем до центъра на Железница, и оттам ще ни вземе транспорт, който ще ни качи до х-жа ""Академик""

ок, отидохме на площада на Железница и зачакахме транспорт... след 30/40 мин чакане се разбра, и се даде команда, че транспорт НЯМА, качвайте се ПЕША!..

ок ,няма яд.., пеша, пеша...тръгнахме, като аз лично бях само с лопата и раница, НО имаше пожарникарчета, които носеха: железна туба с бензин, моторна резачка, (с които по късно си проправяхме път до самия пожар, защото местността е абсолютно недостъпна) кирка, лопата, раница, каска, тежко облекло..., ботуши, и т.н...

та тръгнахме нагоре...след 3.5 часа не-човешката жега, не питайте как...стигнахме.

идеята ""по принцип"" беше, един екип имаше, който гасяха отдолу на пожара и ляво дясно/ и един, в случая нашия, който се състоеше общо от 41 човека, като не-професионалисти бяхме само 3-ма човека. Идеята на нашия екип беше да се качим горе, да се спуснем (предварително се знаеше, че там ""някъде"" минава рекичка, да я затапим, изкопаем и издълбаем толкова колкото помпите, които трябваше да ни доставят, да могат да дърпат вода.

ок, тръгнахме от хижата (на клипа по долу ще видите първите метри...надолу не съм снимал...защото нито ми се снимаше, нито нищо.., но е в пъти по сложно във всяко отношение... и така тръгнахме надолу, но се оказа, че за да стигнем до въпросната река трябва да се мине през самия пожар, защото имаше скат и просто нямаше как... беше невъзможно... така и направихме. Не ме питайте как, но се добрахме до въпросната рекичка, направи се всичко необходимо, за да може помпите да бачкат, дълбочина, водозбор и т.н като искам да потчертая, че дебита, който естествено се вливаше в импровизираното езерце беше ПО-ГОЛЯМ от този на помпите! ...демек АКО ги (а не ни...)  бяха доставили щяха да се изхвърлят ХИЛЯДИ литри в минута! ...а не както от хеликоптера 5 кубика ...СМЕХ! първо да обясня за хеликоптера ...5 кубика са крайно не-достатъчни и НЕ СРАВНИМИ с това което ние МОЖЕХМЕ да причиним ...1-во хеликоптера не може да минава през огъня и пушека защото може да падне! ..факт. цетробежни сили, липса на кислород и т.н...НО НАС ТОВА НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАШЕ!

ние бяхме на окло 100-тина метра НАД! пожара, с подготвени трасета за над 800 метра маркучи! , вода за безпроблемна работа на помпите на МАХ!, както и дебит, така и като атмосфери/налягане на маркучите (МАХ) ! бяха окастрени и дърветата за да може безпроблемо и БЕЗопасно хеликоптера да зависне да ни достави помпата обурудването...

всичко от наша страна беше 6. и започнахме едно чакане... а пожара си върви...и се качва към нас! ние продължаваме да чакаме, няма помпа няма нищо. Аз лично чух нашия началник ПОНЕ 3 пъти да говори по тел с НЯКОГО и да вика ""пратете ми ПОМПАТА, кога ще ми изпратете хеликоптера да ни спусне помпата ! искам помпата СЕГА ! ГОТОВИ СМЕ и т.н...

представете си говорим за цялата ""линия"" над пожара беше подготвена...за опъване на маркучи над ЦЕЛЯ ПОЖАР!!! трябваше само да опънем маркучите, и пускаме...Е ДА МА НЕ!.... чакаме, чакаме, човека ПАК върти, НИЩО, и чуйте сега, какво се случва! Обажда се някъв УМНИК !,и казва: ще ви изпратим помпата (и всичко останало) забележете С КОН!? да се смееш ли да плачеш ли? ""шефа"" откачи вие само вижте клипа и ми кажете този човек нормален ли е? знае ли къде се намира? и за какво става въпрос?!??? или е просто ТЪП! СВЕЩЕНА ТЪПОТА! След дългооо и продължителнооо чакане НЯКОЙ !се обади и КАЗА :

ПРИБИРАЙТЕ СЕ ??????? ....

на пожарникарчетата им се насълзиха очите!...защото те! А И ВСИЧКИ, КОИТО БЯХМЕ ТАМ ЗНАЕХМЕ , че с ВОДА/МНОГО ВОДА..ще стане ...

питам единя от пожарникарите:""абе да не би да има некви технически али бали ...НЕЩО?! какво,п оради което да НЕ може да ги достави хеликоптера "" ОТГОВОР - НУЛА!  - всичко е като по книга!

питам пак: ""ако бяха я доставили щехме ли да успеем ?

отговор ""не само, че щяхме да го загасим !ЦЕЛИЯ!

а щяхме да го НАВОДНИМ!...огнището....

Е???

какво става бе хора?

знаете ли колко време чакакхме ??? знаете ли !!! по думите на 1 пож. тва упражнение би траело само 2 мин! да си разкачи смешната кофа закачат нещата и айде...и ВОДАТА тръгва! НА БОГАТО! и най важното ОТ ГОРЕ НА ДОЛУ ! И НАВСЯКЪДЕ!!!

какво да ви кажа ...

НЯКОЙ просто НЕ ПОЖЕЛА ! ДА СЕ ПРИКЛЮЧИ ТАМ И СЕГА!

някой просто желаеше пожара да върви нагоре....

http://youtu.be/jwP3gYML01g

това е клип веднага след хижата ...надолу е ужас...буквално през 3 метра, или прескачаш или се завираш под тях за да преминеш...КОНЕ???????!....

този ""човек"" е за прокурор! и за затвора!....

сега МОЖЕШЕ !, всички фактори бяха налице сега да сме щастливи, те не само, че се подиграха и БУКВАЛНО! изгавриха с труда на всички, но РАЗБЕРЕТЕ!

ТЕ НЕ ПОЖЕЛАХА ДА ГО ЗАГАСЯТ!

МОЖЕХА.

и нямаше горе пожарникар на когото това да не беше ясно и да го знаеше.

 

И да кажа, че СПОРЕД МЕН

пожара е 100 ПРЕДНАМЕРЕН, НЕ-СЛУЧАЕН и УМИШЛЕН!

и ще обясня ЗАЩО!

Защото това е местност АБСОЛЮТНО НЕ-ПРОХОДИМА НЕ-ДОСЪПНА! И ПРЕСЕЧЕНА! ...

кой?,какво? ""БИ""? правил там??? И ЗАЩО!?...

ако не е с ЦЕЛ...

 



Тагове:   Витоша,   пожар,


Гласувай:
36


Вълнообразно


1. malchaniaotnadejda7 - Не знам, разказаното вярно ли е и не ме интересува.
03.07.2012 15:10
Не знам, дали пожарът е умишлен, както твърдиш - това живо ме интересува!
Знам, че моето семейство редовно си плаща данъците.
Не ме интересуват политическите ти убеждения, нито, за кого гласувах - два пъти! аз.
Това, което ме интересува е ДОКОГА ще дими до възбог денем и свети като вулкан нощем - като огнено сърце Витоша!? Ние средновековие ли сме, кой век обитаваме, какъв един хеликоптер, каква една фирма!?

АКО ДО ДОВЕЧЕРА НЕ ИЗГАСЯТ ТОВА ОГНЕНО КЪЛБО - НИЕ НЯМАМЕ ДЪРЖАВА, А ОБИТАВАМЕ ГЕОГРАФСКА ТЕРИТОРИЯ, КОЯТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПОДПАЛИ, КАКТО И КОГАТО СИ ЩЕ.

Взимам те за постоянна блогвълна и гледам от прозореца Витоша - ДА СПРЕ ДА ПУШИ!!! ЧАС ПО СКОРО!!!

цитирай
2. lostov - Ебаси,
03.07.2012 17:46
........
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - ps Израел ще ни отървава. Няма лошо -
03.07.2012 18:41
http://sevdabg.blog.bg/

Няма да е зле и ние да набавим съответната противопожарна техника! Колко правителства се изредиха и смениха и колко декари гора изпогоряха през годините и да не сме закупили още противопожарни хеликоптери? А за рокерски мотори, цивилни майбах последен клас... и яхти имахме!?

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/07/03/1858791_pojarut_na_vitosha_se_razrastva_chakat_se_samoleti_ot/

http://www.dnevnik.bg/bigpicture/2012/07/02/1858191_pojarut_na_vitosha_otblizo/
цитирай
4. chavdar01 - НЕЩАТА НЕ ОПИРАТ ДО ТЕХНИКА!
03.07.2012 21:52
ЖЕЛАНИЕТО Е ТАКОВА!
цитирай
5. d3bep - Това е очевидно политическото р...
03.07.2012 21:56
Това е очевидно политическото решение на герберската мафия за протестите.
Отмениха закона.
Сега отменят и гората.
Тъкмо това си говорихме наскоро, жена ми не вярваме че може някой да иска да изгори гората на витоша. как да не може ,те мутрите имат опит с родопските пожари, това е игран сценарии, даже не мина и седмица....

Изгорената гора вече няма статута на живата и писта може да се вдигне, хотел или каквото е там...
Така че протеста си е протест.... Безмисления си е безмислен...
цитирай
6. zafirov - За самолетите от Израел: някъде ...
03.07.2012 22:21
За самолетите от Израел: някъде мярнах модела на самолета. Носи 5 тона вода. Самолетчето е малко, витлово и почти като хеликоптер, само малко по-малко е ограничено да лети над пушеци от пожар. И пет такива да изпратят - смех. Щото ще ги платим данъкоплатците, а реално можеше въобще да не се стига до тук. Ама това е друга тема.
цитирай
7. mrgreen - Тъжно е...
03.07.2012 22:36
Тъжно е...
цитирай
8. balgarski7vinarki - ti si ve4e blagosloven za opita da spasish neshto ot prirodata, a te-
04.07.2012 07:50
4akashtite za obezlesenite ploshti za pravene na pari- sa prokqlnati.
Imam si teoria za pojara- ruskata voenna gad e "zarq4ala" teritoria do stolizata za solarna zentrala -bqlgarskite dementi sa prodali , a pqk moje i za zakupuvane na pisti i ...izobshto-prokleti da sa i prodava4i, i kupuva4i. To ne bjaha hora za medizinski eksperimenti, za donori i t.n. sega - ostana zemjata, no im pre4i prirodata.
цитирай
9. malchaniaotnadejda7 - Пресцентър на Министерство на Земеделието
04.07.2012 09:50
Пожарът в местността "Бистришко бранище" на Витоша тази сутрин остава в границите от снощи и няма разширяване, каза по ТВ7 зам-директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Васил Василев. Според него целта днес е огънят напълно да се локализира.

Вече са изградените просеките по билото, от ляво и от дясно на пожара, остава да се завърши тази под него, но там теренът е много стръмен и трудно достъпен. Според Василев до момента са направени около 3-4 километра защитни ивици.

Ключово в момента е до просеките да се осигури вода, за да се гарантира, че пламъците няма да обхванат нови горски масиви. Василев поясни, че заради много натрупани изсъхнали дървета в резервата, в ядрото на пожара не може да се гаси.

Цяла нощ се работи по фронта от пожарникари и горски работници. Сутринта е започнала смяна на участващите в гасенето през нощта, каза пред агенция "Фокус" главен инспектор Тодор Бързилов, началник на Националния оперативен център "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той добави, че са се включили нови сили от Министерство на отбраната. От 6.40 часа днес хеликоптерите са започнали отново да обливат района с вода.

Междувременно Изпълнителна агенция "Околна среда" разположи снощи мобилна лаборатория в Бистрица, за да анализира показателите на въздуха. След като цяла нощ и рано сутринта основните показатели са били в рамките на обичайното постепенно е започнало повишаване на нивата на неметанови въглеводороди, съобщи по Би Ти Ви експертът в агенцията Христо Ангелов.

Това е станало, след като вятърът се е обърнал и димът от пажара се е насочил към Бистрица. Ангелов поясни, че за неметановите въглеводороди няма норми, а само обичайни стойности, които сега са превишени сериозно. Той не коментира доколко опасно за здравето е това, като пренасочи въпроса към Министерството на здравеопазването.
цитирай
10. tikoev - Стар номер. ЮНЕСКО например обя...
04.07.2012 10:27
Стар номер. ЮНЕСКО например обявява един обект за неприкосновен, обаче му се удря клечката и него го няма. Няма го обекта, няма го и проблема. Няма смисъл да се разсъждава кой е драснал клечката. то е повече от ясно. На бистришките тигри им трябва хляб!
цитирай
11. ivanko - Кадрите, показващи първите минути от пожара на Витоша
04.07.2012 10:55
Кадрите са правени от туристи, движещи се по пътеката от хижа Алеко към Бистрица покрай природния резерват. Прави впечатление как в рамките на половин час пламва огромна площ от бранището и как на последните кадри се забелязват отделни огнища, леко встрани от основния пожар::: http://www.bulphoto.com/events/29483/
цитирай
12. stupidkid - Става тегаво...
04.07.2012 11:54
Тия за какви ни взимат... малоумници. Пожарът е умишлен, а подигравката с народа е брутална. Почва да ме ядосва цялата ситуация в свидната ми родина, но все си повтарям, че зложелателството и гнева вредят на всички и са безмислени. Не знам колко още ще сдържам вредните мисли... трудно е... промяната трябва да дойде от народа, от най-ниските и многобройни нива на йерархия, защото другите нямат интерес от промяна... РАЗГЛЕЗЕНИЯ "ЕЛИТ" ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОСТАВЕН НА МЯСТО!!!
цитирай
13. d3bep - Кадрите са правени от туристи, д...
04.07.2012 11:54
ivanko написа:
Кадрите са правени от туристи, движещи се по пътеката от хижа Алеко към Бистрица покрай природния резерват. Прави впечатление как в рамките на половин час пламва огромна площ от бранището и как на последните кадри се забелязват отделни огнища, леко встрани от основния пожар::: http://www.bulphoto.com/events/29483/

Личи си, че държавната мафия пипа здраво.
Запалването ан пожара изглежда силно оганизирано.
Гасенето му е очевидно дезорганизирано умишлено.

И към това се прибавят:
- лафчета от типа, де са ся еколозите, хахаха - на министъра Найденов, който вместо вземе нещата насериозно и да призове за всяка възможна помощ използва случката за да се ПОДИГРАВА на политическите си противници относно витошката гора - с което само доказа и възможен политически умисъл зад пожара, освен икономическия;
- лафчета от типа, те само увредени дървета. ТОва разправи и бургаския Гербер преди 2 години когато изсече старите дървета, гордостта на Бургас, от които я да имаше едно болно, я не. Сега може и подписка от 20 бистричани да съберат в подкрепа на евтаназията на увредените дървета, или митинг в защита на пожара от вода. Герберите така процедират. В бургас събраха 20 подписа от циганската маала относно дърветата в центъра, и внесоха тях на заседание на ОС, протестът и заведеното срещу тях дело изобщо не отразиха; лошото е обаче че на кадрите ясно се вижда: ПОЖАРЪТ ЗАСЯГА ЗДРАВИ ДЪРВЕТА, НЯМА КЬОРАВО УВРЕДЕНО;
- лафчетата "ся ше настъпим пожарчето" на главния пожарникар на републиката... И Де е той? Заминава за варненската морска градина ,която е следващото, предвиден оот него за сечене. Във Варна вероятно се надява да го изберат и за Адмирал - една титла, кояот още няма.

Тва е положението.
цитирай
14. georgimet - на ОРЛОВ МОСТ утре!
04.07.2012 12:10
Има ли още някой, който не е разбрал че управляващите се ебават с нас? Всички утре на Орлов Мост, да ги накараме да разберат, че не могат да се правят, че ни няма! Да ги изметем от НАШАТА България, преди да е късно! И следващите да знаят какво ги чака, ако решат че са хванали Господ за шлифера.
цитирай
15. injir - Няма обект - няма проблем. Много ...
04.07.2012 13:56
Няма обект - няма проблем. Много познато!
цитирай
16. анонимен - Има ли още някой, който не е разбрал ...
04.07.2012 14:38
georgimet написа:
Има ли още някой, който не е разбрал че управляващите се ебават с нас? Всички утре на Орлов Мост, да ги накараме да разберат, че не могат да се правят, че ни няма! Да ги изметем от НАШАТА България, преди да е късно! И следващите да знаят какво ги чака, ако решат че са хванали Господ за шлифера.

Е то ако има някой, който да не е разбрал че 23 - 24 години вече, все ни го вкарват , то той никога няма да разбере!
А че пожара си е умишлен, то е от ясно по-ясно!
Сега ще направляват огъня, докато изгори нужното, и после ще го загасят за нула време. Всичко е пресметнато предварително и се следи за евентуални корекции.
После няма да се приеме никакъв нов закон, ще променят статута на земята, и ще имат право да правят каквото искат, т.е. ще постигнат целта си, защото старият закон го позволявал, доколкото схващам.
С две думи, докато не им бъдат отнети старите лифтове /поради неспазване на договорите/, докато не бъдат съдени, нищо няма да се промени!
А нов закон трябва да има, там юристите знаят как да го направят, че да няма "вратички", които да бъдат използвани. Иначе Витоша ще стане частна собственост и..., сбогом планина! Както стана /и става/ с морето! А децата ще знаят какво е било само по приказки и по снимки.
И ако някой може да направи нещо, това са най-вече младите! Те трябва да разберат, че трябва да се борят срещу самозабравили се дъртаци, които в лакомията си са готови да унищожат дори народа! Сега е времето! Закъснее ли се, същите хора ще са още един мандат! И тогава..., не ми се мисли тогава какво ще бъде...
цитирай
17. mikino - http://video.bgnes.com/view/35718
04.07.2012 14:59
Чуйте истината!
цитирай
18. georgimet - редактирай
04.07.2012 17:55
Изчезна от списъка с най-популярните за последните 24 часа. Ако ибереш 48 часа се вижда пак на първо място. Направи някоя редакция, за да излиза пак там.
цитирай
19. ivanko - Планирали микроязовир за изкуствен сняг до “Бистришко бранище”
05.07.2012 13:46
Това писа преди 3 г. "Дойче веле" в статия "Витоша - новият Слънчев бряг". Пожарът, който все още не е напълно погасен, е в района именно на “Бистришко бранище”: http://dnes.dir.bg/news/vitosha-sporniat-zakon-gorite-bistrishko-branishte-mikroyazovir-11499121?nt=9
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене