Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2006 17:54 - Филчев духна ! Първанов му помогна.
Автор: ivanko Категория: Политика   
Прочетен: 1414 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.06.2006 17:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Айде честито, един от хората прикривали с години действащата мафия в България напусна страната ! Точно в момента, когато наяве излезнаха фрапиращи доказателства за неговите престъпления, доказателства които ще стават все повече. 

Но другаря Първанов се погрижи за другаря Филчев и го изпрати далеч в Казахстан - на сигурно място - далеч от европейското правораздаване !


....

Голямото шикалкавене на българските власти около заминаването на български посланик в приемащата го чужда страна е пълен абсурд и голям срам за държава, която твърди, че е европейска, демократична и правова.

В сряда медиите отчаяно се опитваха да изкопчат някаква информация кога Външно министерство е подписало договора на бившия главен прокурор Никола Филчев и дали той вече е заминал за Казахстан. Говорителят на МВнР лаконично и мъгляво обясни, че договорът е подписан “тези дни”.

Указът на президента Първанов за посланическото назначение на Филчев е подписан още през март. Междувременно бившият обвинител №1 се покри и съдът се видя в чудо как да го издири, за да го докара в съдебната зала, където да свидетелства по делото за откритите в дома му преди шест години подслушвателни устройства. Играта на котка и мишка седмици наред забавляваше медиите и публиката, а през това време МВнР увърташе има ли сключен договор с новия посланик и кога точно той ще замине за Казахстан. Очакваше се това да стане до края на май. Междувременно съдебни служители успяха да “спипат” дипломата на коктейл в руското посолство (едно от малкото сигурни места, на които Филчев може да бъде открит) и да му връчат призовка за явяване в съда.

Покрай текущите скандали в държавата, историята с посланическото назначение на Филчев се позабрави, но за него отново се заговори в последните дни.

Причина за това станаха предварителните резултати от проверката за работата на прокуратурата под ръководството на Филчев за последните пет години, разпоредена от новия обвинител №1 Борис Велчев.

Макар че част от проверяващите са именно хора, известни като доверени кадри на Филчев, на повърхността излязоха скандални факти на умишлено бавени производства, задържани дела и прочее безобразия, които бяха известни на повечето магистрати и медии, но до този момент не бяха официално потвърдени. За всички е ясно, че при централизираното устройство на прокуратурата и здравата хватка на Филчев върху работата на всички прокуратури, в крайна сметка той е отговорният за допуснатите нарушения. И макар резултатите от проверката да отразяват само малка част от истината за работата в прокуратурата през последните години, те са достатъчни, за да разкрият схемата на умишлени злоупотреби с власт и грубо погазване на всякакви правила за ефективно, справедливо и безпристрастно правораздаване.

Резултатите бяха огласени в понеделник, а главният прокурор каза, че ще обяви заключенията си на пресконференция в четвъртък. По някаква “случайност” отпътуването на Филчев изпревари въпросната пресконференция,  ( ! ) макар че едва ли нещо, казано от Велчев или който и да е друг може да обезпокои бившия главен прокурор.

Зад него стои държавата в лицето на правителство, президент и парламент, които иначе се съгласяват с критиките на ЕС за българското правораздаване, но въобще не им минава през ум да потърсят отговорните за това.

Нещо повече, човекът - институция, който се превърна в емблема на неефективната, непрозрачна и подкупна българска прокуратура, по (не)ясни съображения бе възнаграден с честта да представлява България в чужбина.

Цялата шизофренност на ситуацията и гузната съвест на управляващите обаче от време на време вземаха връх – така например президентството се опита да потули новината с подписания указ на назначението на Филчев. Днес говорителят на МВнР не можа да си спомни кога е подписан договорът на посланика, въпреки че медиите от два месеца питат за това. Гранична полиция пази самоотвержено най- голямата тайна – напуснал ли е бившият главен прокурор страната.

Така или иначе и българската общественост, и критиците на Филчев от ЕС и САЩ се примириха, че у нас няма кой да му търси отговорност за свършеното и несвършеното. Днешната интрига около заминаването му също ще отмине.

Факт е обаче, че самооценката, която си дава българското правителство с цялото старателно укриване и шикалкавене около отпътуването на Филчев, е много по-красноречива за репутацията и достойнството на България, отколкото която и да е оценка, писана в Брюксел.

www.mediapool.bg



Тагове:   МУ,   Филчев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене