Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2006 19:46 - АТАКА - следващата стъпка към комунизма
Автор: ivanko Категория: Политика   
Прочетен: 4411 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 10.04.2006 18:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



МАЛКО ИСТОРИЯ :


„Защита“ мина в „Атака“

 Зад „Атака“ стои и надзърта „Защита“ - Патриотичният съюз на воините от запаса. 

Коалицията, която стана четвърта сила в парламента, е със­тавена от две партии - Национално движение за спасение на отечеството с председател Илия Киров и Българска национално-патриотична партия с председател Петър Манолов. „Атака“ няма съдебна регистрация като партия. Едва тази седмица в Софийския градски съд бяха подадени документи за това. Зад коалицията много активно стои и политическият кръг „Зора“.
Коалицията „Атака“ е регист­рирана в ЦИК на 11 май 2005 г., а другите организации, които я подкрепят, са Независим национален съюз на офицерите в България, Национално движение „Бойна дружба“, Движение „Единство“, Казанлъшко опълчение, Независим съюз на бесарабските българи, Независимо сдружение „Родолюбиви врачани“, Клуб „Гласувай“- Свиленград, и „Сдружението прави силата“- Бургас. За по-малко от два месеца с почти никаква реклама с изключение на показването на Волен Сидеров по кабелната телевизия СКАТ „Атака“ взе 8.75% . Зад тях останаха ОДС, ДСБ на Костов и БНС на Софиянски. 

Безспорното е, че най-голяма заслуга за този успех имат главно съюз „Защита“ и неговите структури из страната, политическият кръг „Зора“ и мандатоносителите. Доколко обаче членовете на коалицията застават зад националистическите идеи на техния лидер Волен Сидеров или са по-скоро патриотични организации, за каквито се обявяват, или пък бившите ченгета използват атрактивността на тв водещия от кабелната СКАТ, за да манипулират обществото?
Това, което прави впечатление, е, че голяма част от новите депутати са

Бивши полицаи и бивши военни

като част от тях на парламентарните избори през 2001 г. са били отново кандидати за народни представители, но от страна на сдружение Патриотичен съюз на войните от запаса „Защита“. Тогава представянето на запасните офицери от „Защита“ претърпя пълно фиаско, като за тях гласуваха едва 5226 души, което представлява вот от 0.11%. Трудно уловим процент дори и от ЦИК. 

Патриотичният съюз на войните от запаса „Защита“ беше създаден през 1999 г. от бивши военни и бивши полицаи, недоволни от правителствата на Жан Виденов и Иван Костов. Председател на „Защита“ е Йордан Величков, а негови заместници са Найден Андреев и Николай Слатински. По-късно за заместник беше избран бившият шеф на НСС Юлий Георгиев. След това партията се яви на парламентарните избори през 2001 г. и на местните през 2003. И някак неочаквано „Защита“ застана зад гърба на Волен Сидеров и се включи в надпреварата за парламента. 

На фона на дискусиите и на (не)очаквано високия резултат на „Атака“ е добре да се анализира кои са новите депутати. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е ясен. Неговият модел на поведение се допълва от сина на жената, с която той живее - Димитър Стоянов, съдружник на тв водещия във фирма „Бумеранг БГ“ ООД. По-радикална риторика би могла да се очаква и от новите депутати като Станил Станилов, Илия Киров - председател на Национално движение за спасение на отечеството, председателят на Българска национално-патриотична партия Петър Манолов.

Кои са хората на „Защита“

Председател на Патриотичния съюз на воините от запаса „Защита“ е Йордан Величков. Той е бил за малко следовател, след това е дългогодишен служител на външно министерство. Близък е до президентския съветник Николай Слатински, който беше зам.-председател на „Защита“ след учредяването и. Величков става депутат от Стара Загора. Петър Берон е другият от създателите на тази организация, който ще е депутат като водач на листа. В парламента като представители на „Защита“ ще влязат и бившите военни Станчо Тодоров и Митко Димитров. Тодоров е служил в противовъздушната отбрана, а Димитров - в свързочните войски. Водач на листата в Монтана е Емил Данчев, но той не влиза в Народното събрание. Според комисията за разкриване на досиетата на ДС през 2001 г. Данчев е сътрудничил на разузнавателното управление на Генщаба- РУМНО, преди 1989 г. На много места на второ или трето място в листите на „Атака“ са също членове или симпатизанти на „Защита“. Вторият депутат от Варна на „Атака“ Борислав Ноев е от патриотичния съюз. В листата във Видин вторият и третият са отново хора на „Защита“ - Ангел Балтанов и Веселин Вакарицов. В Габрово втори е арх. Васил Кметов, кандидатирал се от патриотичния съюз за кмет през 2003 г. В Разград втори е бившият физкултурник на окръжното управление на МВР Георги Георгиев. Замалко от Плевен можеше да стане депутат бившият шеф на РДВР - Плевен, о.з. полк. Васил Маринов, който беше уволнен по времето на Иван Костов. Бившият шеф на РДВР - Смолян, от началото на 90-те Никола Простов пък е помагал за кампанията на „Атака“ в Смолян. 

Бивши служители от структурите на МВР са и депутати от Бургас и Велико Търново. Тодор Батилов е бивш шеф на криминалната полиция и бивш шеф на окръжното следствие, докато то все още беше в рамките МВР. Христо Величков е бивш директор на националната полиция от началото на 90-те години. Втори в листата в Търново е също бивш шеф на националната полиция - Христо Гацов беше директор на ДНСП в служебното правителство на Ренета Инджова и в първата година от правителството на Жан Виденов.
Христо Величков обаче не е поканен за депутат като член на „Защита“, а като член на политическия кръг „Зора“, уточни самият той пред „Капитал“.
Естествено, че „Атака“ е свързана със „Защита“ и с кръга „Зора“, каза за „Капитал“ основателят на структурата на „Защита“ във Варна, докторът по политология Георги Коларов. Той е автор и на няколко книги за тероризма. Коларов обяснява, че вотът на движението „Атака“ е протестен. Той смята, че напрежението в страната стигнало точка на кипене, защото

Всички излъгаха народа

„Защита“ и „Зора“ са изразители на този род обществени настроения. Според него „Защита“ имат силни позиции в Бургас начело с ген.-лейт. Любомир Каракачанов, а освен това и в Ямбол, Сливен, Шумен и Пловдив.
„В нашите структури са уволнени от правителството на Иван Костов офицери от Министерството на отбраната, на МВР и Министерството на външните работи, а също и такива активисти на БСП, които не са съгласни с политиката на ръководството на партията, което сдаде властта през 1997 г.“, уточнява Коларов. Той отрича с „Атака“ да са работили в полза на НДСВ и да са попречили на БСП, защото „взели гласове основно от движението на Симеон Сакскобургготски“. Няма основание за сътрудничество с която и да било друга политическа сила, прогнозира още политологът. Той смята, че Волен Сидеров е безспорно най-популярното лице, но за председател ставал и председателят на „Защита“ Йордан Величков.
Аз лично съм раздвоен по отношение на „Атака“, каза бившият шеф на Шести отдел на Шесто управление Димитър Иванов по повод движението. Той и бившият генерал от разузнаването Любен Гоцев са сред „обичайните заподозрени“, когато става въпрос за организация на бивши служители от структурите за национална сигурност. Според Димитър Иванов подозренията срещу него са заради това, че Волен Сидеров е водел страница на издавания от него в. „Земя“, но всъщност той нямал нищо общо с политическото крило „Атака“.
Предполагам, че след влизането в парламента ще има омекване на някои крайни позиции, казва той. Нито Волен, нито Берон са толкова глупави да повтарят в парламента абсурдни тези за цигани и евреи. Но съществува и възможност тази група да се разпадне. Тя

Съвсем не е хомогенна

както сте забелязали. Много е възможно, ако някой ги потърси за подкрепа, да катализира процеса на разпад, каза за „Капитал“ Димитър Иванов.
В предизборно интервю за седмичника „Нова Зора“ Петър Берон също заявява, че наистина една от основните движещи сили в „Атака“ е Съюзът на воините от запаса „Защита“. Бившият председател на СДС, който беше отстранен от този пост през 1991 г., тъй като имал досие в Държавна сигурност, казва по този повод, че членовете на „Защита“ трудно могата да бъдат упрекнати, че са десни като идеология. И наистина е така - останалата част от кандидат-депутатите на „Атака“ са или от социалдемократически формации, или от националистически, а по професия са адвокати, лекари, архитекти. Само Павел Шопов е бил депутат от СДС в два парламента. Може би това има предвид Димитър Иванов, като смята, че „Атака“ може да се раздроби, ако партията майка БСП има нужда от подкрепа за правителство, въпреки декларациите на Сидеров, че няма да се коалира с никого. 

До самите избори подозренията срещу „Атака“ бяха, че са творение на БСП и на бившите ченгета около БСП. 

Когато се прави анализ на национално обединение „Атака“, е необходимо да се види и профилът на неговите гласоподаватели.
Изследванията от проучванията на излизане от избирателните секции обаче показват, че едва 5.7% от гласувалите на миналите избори за БСП сега са подкрепили коалиция „Атака“, 9.5% през 2001 са гласували за ОДС, обърнете внимание, 35.8% за НДСВ. Според статията на социолога Живко Георгиев във в. „Труд“ гласувалите за „Атака“ не са аутсайдери на обществото ни, а голяма част от тях са по-скоро добре образовани, материално обезпечени и в никакъв случай лумпени. 

Така че „Атака“ по-скоро не е явление, а закономерност. Това е онзи протестен вот, който дълго време обираше Жорж Ганчев. (Между другото в листите на „Атака“, но на задни позиции е бившият депутат от бизнес блока на Жорж Георги Агафонов, също обявен за сътрудник на ДС.)
Очевидно е, че голяма част от вота за „Атака“ е същият, който обра Национално движение „Симеон Втори“ през 2001 г. Така че „Атака“ не е явление. Или ако е явление, то и Жорж Ганчев, и царят трябва да ги наречем явления. А щом като на всички избори се появява по едно явление, значи говорим за правило, а не за изключение. И ако това е така, крайно време е останалите политически сили да си направят изводите. 

От поведението на „Атака“ в парламента пък ще се разбере дали „Защита“ наистина е минала в „Атака“ и дали подозренията, че бившите ченгета искат да дирижират националистическия вот или да си играят на твърда ръка, като използват други, са верни. 

Брой 25, Юни 2005 г., в-к "Капитал"


други публикации в медиите:

 
Пренасочват към Атака "ромски пари" от еврофондове 

ДПС, "ЛУКойл" и СКАТ

image

 



Управляващите и “Атака” не пожелаха да бъдат разсекретени архивите на ДС 
1 Март 2006

С гласовете на БСП, ДПС, “Атака” и част от НДСВ, Народното събрание отхвърли предложението на ДСБ да се разсекретят всички документи, свързани с дейността на бившата Държавна сигурност и бившето разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската армия.

Проектът за промени в Закона за защита на класифицираната информация на Демократи за силна България (ДСБ), който бе отхвърлен на първо четене, предвиждаше тези документи да бъдат предадени в Държавния архив и отворени за всички граждани, защото не представляват класифицирана информация.


Волен Сидеров иска национализация. Да върне заграбеното 
На кого ще го върнеш бе, бунак? 


Евродепутатка: "Атака е рожба на Държавна сигурност"
31 Март 2006

Холандската евродепутатка Елс де Грюн призова за отваряне на досиетата и заяви, че "Атака" е рожба на Държавна сигурност. "България се нуждае от прозрачност, а единствена реши да остави в тайна имената и дейността на бившите агенти", каза Елс де Грюн от групата на "Зелените" в Европарламента. Партията Атака, според нея крие опасност от нов тоталитаризъм и е продукт на Държавна сигурност , а нейният лидер Волен Сидеров се изказва във вестника на бившия шеф на Шести отдел на Шесто управление на ДС Димитър Иванов. "Въпреки че Атака критикува разбойническата приватизация в нея са замесени хора, свързани с партията", каза още холандката.


Костов: "Атака" е руско протеже 
10 Април 2006 

"Атака" изпълняват мръсната работа, която руските специални служби и посолство никога няма да си позволят публично да започнат да вършат в България. Затова са "Атака". Това оповести лидерът на ДСБ Иван Костов пред Би Ти Ви вчера. Според Костов "Атака" е руско протеже. Те се издържат и са свързани с медии и с кръгове, които са бивши разузнавачи, бивши служители на специални служби, български, които непосредствено са свързани с руските специални служби. Това е видимо, очевидно е за почти всички, които наблюдават политическия живот, допълни още Командира.



Тагове:   атака,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Атака е волята на народа
27.01.2007 16:22
Колкото и да не Ви се иска да си признаете, само АТАКА отстоява Българското. Другите само празни приказки дрънкат, вече 17 години вървим надолу и никой не може да го отрече , а управляващите все крадат и крадат, дали червени, дали сини дали монархисти и др. Но срещу заплахата ДПС и турските интереси всички трябва да се обединят. Вижте в историята, как България е паднала под турско робство и си отворете капаците на очите. Работете за идеята на АТАКА да си върнем Българи всичко друго е лъжа.
цитирай
2. анонимен - Ei ahrqnche
27.03.2007 16:10
ne oishi gluposti we..iskazvai se tochno..selqnin...rqzan pumak..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене